sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Toukokuuta!

Kevät näyttää sittenkin etenevän vaikka välillä jo näytti aika toivottomalta. Vapun kelit olivat mitä parhaimmat, ja pääsin minäkin nauttimaan niistä parina päivänä :)

Kerroin aikaisemmin tulossa olleesta kehräyskurssista. Kurssi pidettiin Spektrissä ja aika huikeaa menoahan se oli! Opimme kehräämään värttinällä, ja vähän myös rukillakin. Alku aina hankalaa - niinhän sitä sanotaan. Mutta pian kurssilaiset pääsivät vauhtiin ja johan alkoi lankaa syntymään!



Eli ensimmäinen asia jonka opin oli se, että merinokuitu on helpompi kehrätä kuin tavallinen huovutusvilla. Langasta tulee tasaisempaa, ja käsittely on helpompaa. Myös oikea ote värttinästä ja villasta helpottaa työtä - eli villa roikkumaan ranteen yli jolloin se ei ole tiellä eikä niin helposti kierry värttinän ympärille.




Mukana kurssilla oli myös miespuolinen oppilas. Kehrääminen sujui todella hyvin, ja hän oli varsin nopea oppimaan tekniikan :)

Kehräämisen jälkeen lanka kierrettiin käden ympäri kertaamista varten:



Jonka jälkeen kieppi pyöräytetään ranteen ympäri ja aloitetaan kertaaminen:




Tämän jälkeen lanka onkin sitten valmista :D


Susannella ja Merjalla oli myös rukit mukana. Siinäpä laji johon minä voisin hurahtaa kympillä - jos vain olisi aikaa!! Rukilla kehräämisessä on jotain hyvin rauhoittavaa.... Kun pääsee vauhtiin ja lankaa syntyy ilman, että se katkeaa viiden sentin välein siinä on jotain suorastaan hypnoottista :) Tässä tuli esiin sellainen seikka, että rukin rullan tulee olla harjoittelijalle riittävän suuri. Jos rulla on pieni niin rukin vauhti on liian kova (vaikka polkisi kuinka hitaasti!) ja työ ei tahdo edetä jatkuvan langan katkeilun vuoksi. Sitten menee hermot....Vanhoihinkin rukkeihin on saatavissa uusia rullia - tai sitten kätevä henkilö jolla pysyy puu kädessä ja on taito sorvata voi tehdä sen itse.

Tässä Merjan rukki jolle ikää on jo kertynyt, mutta toimii aivan moitteettomasti.



Ja tässä Susannen nykyaikainen malli, Ashford-rukki.


Kaiken kaikkiaan päivä oli hyvin antoisa, ja kurssilaiset saivat uuden näkökulman lankoihin ja sen valmistusprosessiin. Ja taisi siellä pieniä kipinöitäkin joillekin jäädä kytemään - on tuota rukin pyörän lankaa haettu ja vanhoja rukkeja kaivettu mummoloista ja kunnostettu.... :) Itseltäni jäi muutama kohta hieman hataralle oppimiselle koska kurssi oli liikkeen aukioloaikana ja välillä sain palvella asiakkaita. Jos joku on kiinnostunut ja haluaa lisää tietoa tai tarkennusta, tai vaikkapa osallistua uudelle kurssille voi meihin ottaa yhteyttä. Susanne neuvoo ja opastaa mielellään kaikissa kehräämiseen liittyvissä asioissa! Myöskin Ashfordin kudonta- ja kehräystarvikkeita saa Silkkivillasta -tuotteet ovat toimitusmyynnissä.

Kehräämisen lisäksi olen nyt vihdoinkin saanut "pään auki" lankojen värjäämisessä. Johan tuota olen pari vuotta päässäni työstänyt... :) Työn alla on reaktiivivärjäys johon päädyin hyvän värinkeston vuoksi. Kokeiluja tulee varmaan tässä kesän aikana olemaan, mutta onneksi materiaalia on saatavilla aika helposti :D Aikaisemmin olen värjännyt lähinnä kankaita tilaustöitä varten sekä T-paitoja kesämyyntiin. Jää sitten nähtäväksi tuleeko tuosta mitään, vai saako ystäväni joululahjaksi SUUREN säkillisen lankaa sukkiin, lapasiin yms....

Tekniset ongelmat vaivaavat nyt urakalla verkkokauppaamme ja sivujamme! Uusia työstetään jo, mutta menee vielä jonkin aikaa ennenkuin saamme ne auki. Jos tulee pulmia niin ota yhteyttä s-postilla :)

Kissakuulumisia:

Jännitämme taas kerran josko on tulossa perheenlisäystä.... Uljas sulho on pyörinyt pihapiirissä ahkerasti parisen viikkoa, ja koska kellään ei ollut aikaa käyttää Helmiä eläinlääkärin pakeilla niin saattaapi olla, että tulokset näkyvät lähiviikkoina... Saatte uskoa, että kerron - kävi miten kävi!

Mukavaa alkavaa viikkoa!

-Sirkku-






Ei kommentteja: